Τραπεζικοί λογαριασμοί στην ΕΕ

Δικαίωμα για βασικό τραπεζικό λογαριασμό

Ίσως επιθυμείτε ή χρειάζεται να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα σας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Αν διαμένετε νομίμως σε χώρα της ΕΕ δικαιούστε να ανοίξετε έναν «βασικό λογαριασμό πληρωμών». Οι τράπεζες δεν μπορούν να απορρίψουν την αίτησή σας για άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών με το αιτιολογικό ότι δεν κατοικείτε στη χώρα όπου βρίσκεται η τράπεζα.

Πότε μπορούν οι τράπεζες να σας αρνηθούν το άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών

Μια τράπεζα μπορεί να αρνηθεί να σας ανοίξει λογαριασμό αν δεν πληροίτε τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το ξέπλυμα χρημάτων και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι τράπεζες μπορεί να αρνηθούν να σας ανοίξουν βασικό τραπεζικό λογαριασμό, αν έχετε ήδη παρόμοιο λογαριασμό σε άλλη τράπεζα της ίδιας χώρας.

Αν καταθέσετε αίτηση για το άνοιγμα βασικού λογαριασμού πληρωμών εκτός της χώρας όπου ζείτε, οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ίσως σας ζητήσουν να αποδείξετε ότι έχετε πραγματικό συμφέρον να κάνετε κάτι τέτοιο, π.χ. αν ζείτε σε μια χώρα και εργάζεστε σε μια άλλη.

Χαρακτηριστικά ενός βασικού λογαριασμού

Ο «βασικός λογαριασμός πληρωμών» είναι ένας λογαριασμός που καλύπτει τις συνήθεις συναλλαγές της καθημερινής σας ζωής, όπως:

  • καταθέσεις
  • αναλήψεις μετρητών
  • είσπραξη και καταβολή πληρωμών (π.χ. άμεσες χρεώσεις και αγορές με κάρτα)

Με το άνοιγμα τέτοιου λογαριασμού δικαιούστε επίσης μια κάρτα πληρωμών την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την ανάληψη χρημάτων και την πληρωμή αγορών που πραγματοποιείτε είτε ηλεκτρονικά είτε στα καταστήματα.

Όπου ισχύει, η τράπεζα πρέπει να σας παρέχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες μέσω του λογαριασμού σας. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να σας παρέχουν διευκολύνσεις υπερανάληψης ή άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι τράπεζες ίσως εξακολουθούν να χρεώνουν ετήσιο τέλος για έναν τέτοιο βασικό λογαριασμό πληρωμών. Το τέλος αυτό πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα.

Πληροφορίες για τα τέλη

Προτού ανοίξετε λογαριασμό, η τράπεζα οφείλει να σας δώσει ένα έγγραφο όπου απαριθμούνται οι σημαντικότερες υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με τον λογαριασμό καθώς και όλα τα σχετικά τέλη που ενδεχομένως σας επιβαρύνουν. Πρόκειται για το ονομαζόμενο «δελτίο πληροφόρησης περί τελών». Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να συγκρίνετε το κόστος των λογαριασμών σε διάφορες τράπεζες.

Η τράπεζά σας οφείλει επίσης να σας παρέχει, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, δήλωση όπου επεξηγούνται τα τέλη που χρεώνονται στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αυτή η «δήλωση τελών» πρέπει επίσης να περιέχει πληροφορίες για τα επιτόκια που ισχύουν για τον λογαριασμό σας.

Αλλαγή τραπεζικού λογαριασμού

Μπορείτε να αλλάξετε τραπεζικό λογαριασμό, μεταβαίνοντας σε άλλη τράπεζα στην ίδια χώρα της ΕΕ. Η νέα σας τράπεζα οφείλει να σας βοηθήσει στις διαδικασίες.

Αν επιθυμείτε να αλλάξετε λογαριασμό στην ίδια χώρα, θα δηλώσετε στη νέα σας τράπεζα ότι επιθυμείτε να μεταφέρετε τις επαναλαμβανόμενες πληρωμές στον νέο σας λογαριασμό.

Αυτή, στη συνέχεια, θα διασφαλίσει ότι η παλιά σας τράπεζα θα της διαβιβάσει όλα τα στοιχεία σας και θα ακυρώσει τυχόν πάγιες εντολές. Η νέα σας τράπεζα πρέπει επίσης:

  • να ενημερώσει τους τρίτους, π.χ. τον εργοδότη σας, τον φορέα κοινωνικής σας ασφάλισης και τους παρόχους κοινωφελών υπηρεσιών, ότι έχετε αλλάξει λογαριασμό
  • να δημιουργήσει τις νέες πάγιες εντολές σας
  • να δεχτεί σχετικές άμεσες χρεώσεις στον νέο λογαριασμό

Αν προκύψουν έξοδα κατά τη διαδικασία αλλαγής τραπεζικού λογαριασμού, επειδή η τράπεζα έχασε μια προθεσμία (π.χ. για την ακύρωση πληρωμής) ή έκανε ένα λάθος, η τράπεζα οφείλει να σας καλύψει αυτά τα έξοδα. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα, μπορείτε να κάνετε χρήση της διαδικασίας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

Τα χρήματά σας είναι προστατευμένα στην ΕΕ

Οι κανόνες της ΕΕ διασφαλίζουν ότι τα χρήματα του τραπεζικού σας λογαριασμού (λογαριασμός καταθέσεων και/ή τρέχων λογαριασμός) προστατεύονται σε περίπτωση που η τράπεζά σας πτωχεύσει. Τα χρήματά σας είναι προστατευμένα μέχρι του ορίου των 100.000 ευρώ ή ισοδύναμου ποσού σε τοπικό νόμισμα. Αυτό το όριο ισχύει ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα, που σημαίνει ότι, αν έχετε περισσότερους λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα, ισχύει συνολικά το όριο των 100.00 ευρώ.

Σ’ αυτόν τον κανόνα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Αν έχετε κοινό λογαριασμό με άλλο πρόσωπο, το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, που σημαίνει ότι για τον κοινό σας λογαριασμό το όριο είναι 200.000 ευρώ. Επιπλέον, τα χρήματά σας προστατεύονται και πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις για περιορισμένο διάστημα, όπως όταν πρόκειται για:

  • χρήματα που λαμβάνετε από πώληση ιδιωτικού ακινήτου
  • χρήματα που λαμβάνετε σε σχέση με ένα συγκεκριμένο γεγονός στη ζωή σας, όπως γάμος, διαζύγιο, συνταξιοδότηση, παύση, απόλυση, αναπηρία ή θάνατος μέλους της οικογένειας
  • χρήματα που λαμβάνετε από πληρωμή ασφαλιστικών παροχών ή αποζημιώσεις για σωματική βλάβη από εγκληματική πράξη ή δικαστική πλάνη.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ προστατεύονται για τουλάχιστον τρεις μήνες και όχι για πάνω από 12 μήνες μετά την πίστωσή τους στον λογαριασμό σας, ή από τη στιγμή που τα χρήματα κατέστησαν νομίμως μεταβιβάσιμα, ανάλογα με τους όρους και τις χρονικές περιόδους που καθορίζει κάθε χώρα της ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Reject