Η ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη στην ΕΕ

Η ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη στην ΕΕ

Στην ΕΕ, η χώρα που είναι αρμόδια για την κοινωνική σας ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη καθορίζεται με βάση την οικονομική σας κατάσταση και τον τόπο διαμονής σας – και όχι την υπηκοότητά σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ποιας χώρας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να σάς καλύπτει. Μάθετε περισσότερα για την κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης στο εξωτερικό.

Αν έχετε απορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας στον τομέα αυτόν και θέλετε να βεβαιωθείτε προτού ξεκινήσετε μια θεραπεία, επικοινωνήστε με ένα εθνικό σημείο επαφής για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Υπάρχει τουλάχιστον ένα τέτοιο σημείο σε κάθε χώρα της ΕΕ, το οποίο μπορεί να σας ενημερώσει για το αν έχετε δικαίωμα επιστροφής εξόδων, καθώς και για το αν εφαρμόζονται ενδεχομένως ανώτατα όρια.

Ειδικοί όροι για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ισχύουν, εφόσον:

  • Εργάζεστε σε μια χώρα και κατοικείτε σε άλλη
  • Αποσπασμένος στο εξωτερικό για σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο από 2 χρόνια)
  • Εργάζεστε σε περισσότερες από μία χώρες
  • Δημόσιος υπάλληλος αποσπασμένος στο εξωτερικό
  • Φοιτητής, ερευνητής ή ασκούμενος στο εξωτερικό
  • Συνταξιούχος
  • Αναζήτηση εργασίας 

Τα εθνικά συστήματα υγείας διαφέρουν κατά πολύ στην Ευρώπη

Οι χώρες της ΕΕ είναι ελεύθερες να θεσπίζουν τους δικούς τους κανόνες σχετικά με τα δικαιώματα σε παροχές και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Για να αποφύγετε τυχόν σοβαρά προβλήματα και παρανοήσεις, ενημερωθείτε για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας υποδοχής ή επικοινωνήστε με το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής στη χώρα σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Reject