Σύνταξη Βιογραφικού

Η πρώτη επαφή με τον εργοδότη στον οποίο απευθύνεται κανείς για να διεκδικήσει μια θέση εργασίας γίνεται με το βιογραφικό. Μέσα σε λίγα λεπτά που χρειάζεται ένας πιθανός εργοδότης για να το διαβάσει πρέπει να αποδίδονται όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μας τα οποία θέλουμε να συγκρατήσει και να σχηματίσει την κατάλληλη εικόνα για εμάς. Εν ολίγοις, πρέπει με όσο λιγότερα λόγια μπορούμε, να πούμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται για εμάς και να είναι και αληθινά.

Επομένως, χρειάζεται ιδιαίτερη επιμέλεια πρωτίστως των πληροφοριών που παρέχει στον ενδιαφερόμενο αλλά και της ίδιας της εμφάνισης του.

Το βιογραφικό σημείωμα, λοιπόν, είναι μια εικόνα του εαυτού μας μέσα από το οποίο ο ενδιαφερόμενος εργοδότης θα προσπαθήσει να κατανοήσει την καταλληλότητα μας για μια θέση στην επιχείρηση του. Τα στοιχεία που τον βοηθάνε να κάνει αυτή την πρώτη αξιολόγηση είναι οι γνώσεις, η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες που έχουμε αναπτύξει και η προσωπικότητά μας που διαφαίνεται μέσα από την σύνταξη ενός βιογραφικού.

Οι πληροφορίες που δίνει θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τη θέση εργασίας για την οποία κανείς στέλνει το βιογραφικό του, ώστε να τονίζονται τα στοιχεία εκείνα που αφορούν άμεσα τη συγκεκριμένη θέση. Επίσης, θα πρέπει να είναι πλήρεις, σύντομες και αληθείς, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ορθογραφία και τη σύνταξη.

Ένα σωστά δομημένο βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω πληροφορίες:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Όνομα, διεύθυνση, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας, email, LinkedIn

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε κάποιες βασικές δεξιότητες που έχει αποκτήσει ο υποψήφιος εργαζόμενος μέσα από την εκπαίδευση ή/και την επαγγελματική εμπειρία

ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ/ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά σε όλες τις θέσεις που έχει εργαστεί ως σήμερα με περιγραφή των βασικών καθηκόντων σε κάθε θέση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά σε όλα τα τυπικά προσόντα του ατόμου που περιλαμβάνουν τίτλους σπουδών και εκπαιδευτικά ιδρύματα φοίτησης.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά σε όλες τις επιμορφώσεις ή τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει το άτομο, πέρα από τα τυπικά που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά σε όλες τις διακρίσεις που έχει λάβει το άτομο, είτε εκπαιδευτικές, είτε επαγγελματικές.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑ κτλ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά σε όλα τα σεμινάρια-συνέδρια που έχει συμμετάσχει το άτομο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά στις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή σε συνέδρια που έχει κάνει το άτομο.

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά στις ξένες γλώσσες και στο επίπεδο που της γνωρίζει. Συμπεριλαμβάνεται το δίπλωμα που έχει αποκτηθεί.

Η/Υ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά στις γνώσεις Η/Υ και συναφών προγραμμάτων, περιγράφοντας και τον φορέα στον οποίο έγινε η εκπαίδευση.

ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται πληροφορίες που δεν εντάσσονται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Σε αυτή την ενότητα γίνεται αναφορά στις δραστηριότητες που κάνει στον ελεύθερο χρόνο του άτομο.

ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

Μην ξεχνάτε ότι αυτό που μετράει είναι η ποιότητα και όχι μόνο η ποσότητα, οπότε μην προσπαθήσετε να “μακρύνετε” το βιογραφικό σας μόνο και μόνο για να φαίνεται “μεγάλο”. Όσο πιο περιεκτικό είναι, τόσο το καλύτερο. Μην ρισκάρετε να αποκρύψετε ή να παραποιήσετε την αλήθεια. Ο στόχος άλλωστε είναι να δείξετε τον αληθινό σας εαυτό. Μην παραλείψετε να αναφέρετε τυχόν θέσεις στις οποίες έχετε απασχοληθεί, ακόμα και περιστασιακά, επειδή τις θεωρείτε ασήμαντες. Από αυτές θα έχετε πιθανώς αναπτύξει κάποιες δεξιότητες που μπορείτε να μεταφέρετε και να αξιοποιήσετε στον καινούργιο εργοδότη. Μόνο το γεγονός ότι έχετε εργασθεί και στο παρελθόν είναι κάτι που εκτιμάται στον χώρο της αγοράς εργασίας ακόμα και αν το αντικείμενο εργασία δεν έχει σχέση με το αντικείμενο των σπουδών σας .

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το βιογραφικό σημείωμα είναι η εικόνα σας. Ένα καλοτuπωμένο και ευανάγνωστο βιογραφικό κάνει σαφώς καλύτερη εντύπωση από ένα τσαλακωμένο και κακοτυπωμένο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Reject